Dynia - z niej wyczarujesz wszystko

Już za chwilę kończy się sezon na dynię, jedno z moich ulubionych warzyw. Mogę z niej wyczarować całe mnóstwo wspaniałych przepisów i całą zimę mam jej zapas w zamrażarce na rozgrzewającą zupę dyniową, którą uwielbiają wszyscy moi domownicy. 

Z dyni możecie przygotować również wegańskie przepisy, taka dieta staje się coraz bardziej popularna więc i dostępność różnorodnych przepisów jest zdecydowanie lepsza. Moim zdaniem czy dynia czy cukinia są mocno niepozornymi warzywami. Jakiś czas sądziłam, że nadają się tylko do wytrawnych rzeczy, ale nc bardziej mylnego. 

www.blendman.pl

Ja sama nie przepadam za przesiadywaniem w kuchni, ewentualnie z kawą. ;) Jednak często mam "fazy na gotowanie i pieczenie' i wtedy mogę przesiedzieć w kuchni nawet cały dzień. Szczególnie pomagać lubią mi moje córki, a ja ich nie ograniczam, bo co znaczy bałagan w kuchni wobec radości z pieczenia dzieci? ;) Często robimy cynamonki dyniowe, które idealnie nadają się do zabrania do szkoły na drugie śniadanie. Przepis jest bardzo prosty, a dzieci mają frajdę, że przygotowały sobie same coś do szkoły.

Lubimy również zdrowe pieczywo więc równie często pieczemy domowy chleb i różnorakie bułki. Szczególnie lubimy pieczywo orkiszowe, żytnie i bułki dyniowe


Bardzo polecam Wam również zrobienie piernika z dyni, który znalazłam na blogu Blendman. Idą święta więc przepis idealne wpasuje się w nadchodzące wydarzenie, a gwarantuje Wam, że smak jest naprawdę nieziemski. Przygotowanie również jest banalnie proste i  bardzo szybkie. Przepis opiera się na pure z dyni, którego nadmiar możemy wykorzystać również do innych przepisów. Ciasto wychodzi naprawdę pyszne!

Składniki:

Puree z dyni: 300g
Mąka: 300g
Sól: szczyptaCukier: 150-200g
Olej: 100g
Mleko roślinne: 100 ml
Kakao: 3 łyżki
Przyprawa do piernika: 3 łyżeczki
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
Soda: 1 łyżeczka
Sok z cytryny: 4 łyżeczki


Wykonanie:

1. Zrób puree z dyni lub kup gotowe. Dynię oczyść i upiecz pod przykryciem (u mnie pod folią) do miękkości w 180 stopniach. Jeśli używasz dyni hokkaido, nie musisz jej obierać ze skórki po pieczeniu, jeśli jest to inny gatunek... lepiej obrać. Zblenduj na gładkie puree.

2. Wszystkie składniki umieść w dużej misce. Wymieszaj dokładnie i umieść gotowe ciasto w foremkach do pieczenia.

3. Piekarnik ustaw na 180 stopni i piecz przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po ostygnięciu, możesz udekorować piernik z dyni polewą czekoladową lub lukrem.




Wykorzystujecie dynię w swojej kuchni?
Macie swoje ulubione przepisy?

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam dynie! Szkoda, że skończył się już na nie sezon, ponieważ w tym roku ze względu na remont kuchni nie miałam okazji nic z nich przyrządzić. Na szczęście wszystko przed świętami będzie już gotowe. Jeszcze brakuje mi kilka sprzętów takich jak zmywarka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo często robimy wypieki z dyni! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie dynia ma wiele zalet i uwielbiam wypieki z niej.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dynia daje bardzo wiele możliwości. Coraz widzę jakiś ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dynia ma wiele właściwości i jeszcze takie cuda z niej zrobimy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam wszelkie dania i wypieki, które mają w składzie dynie <3. Wiem, że okres jesienny i największy "boom" na dynie już za nami, ale mam jeszcze jej trochę zamrożonej i myślę, jak ją wykorzystać. Te cynamonki wyglądają obłędnie! Muszę ten przepis wypróbować!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Blanka beauty&lifestyle , Blogger